Як підготуватися до вакцинації

Як підготуватись батькам?

Батьки можуть переживати, коли ведуть дитину на щеплення, тож дорослим варто підготуватися до цього візиту, щоби і самим уникнути стресу, і не передати його дитині. Що потрібно зробити батькам перед походом до поліклініки?

     Позбудьтеся страхів, замінивши їх фактами: дізнайтеся більше про вакцинацію з точки зору доказової медицини. Наприклад, з сайту http://vaccination.com.ua/ або з цього Телеграм-каналу.

    Дізнайтеся все про користь вакцин і можливі реакції на них. Упевненість в тому, що обираючи вакцинацію, ви робите найкращий вибір для здоров’я своєї дитини, зніме напругу. Якщо ви знаєте, що легкі реакції, які зазвичай виникають у дитини після введення вакцини, як почервоніння, припухлість,  болісне відчуття в місці ін’єкції чи температура, - це нормально і не лишають жодних негативних наслідків для здоров’я, ви почуватиметеся спокійніше після вакцинації і знатимете, як реагувати в будь-якій ситуації.

    Запишіть всі питання, що вас турбують, і поставте їх лікарю під час візиту на вакцинацію.

    Дізнайтеся в лікаря, як користуватися жарознижувальними препаратами, якщо в дитини підвищиться температура.

    Дізнайтеся у лікаря, у якому випадку слід звернутися до нього та коли потрібно робити наступне щеплення.

 Як підготувати дитину до вакцинації?

     Приблизно за день чи кілька до вакцинації поговоріть з дитиною про те, що їй робитимуть укол. Поясніть, що зробити цей укол дуже важливо, бо вакцини допомагають дітям бути здоровими.

    Будьте чесними: скажіть, що трохи болітиме, але недовго. Якщо колотимуть кілька разів, не кажіть, що укол буде один. Відповідайте на всі питання дитини чесно.

    Ніколи не лякайте дитину уколами і не погрожуйте їй уколом!

    Візьміть з собою в поліклініку улюблену іграшку або книгу дитини.

Нагадуємо: перед вакцинацією не потрібно здавати аналізи, проходити додаткові медичні обстеження, змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти. Також перед щепленням не рекомендується приймати жарознижувальні чи протиалергійні препарати.

 Під час вакцинації:

     Якщо дитина маленька, говоріть до неї ніжно, обіймайте.  Посміхайтеся і всім своїм виглядом показуйте, що все гаразд.

    Після уколу проявляйте максимум підтримки, беріть дитину на руки, обнімайте, хваліть її. Зовсім маленьким можна запропонувати груди чи пляшечку.

    Якщо дитина старша – відволікайте і заспокоюйте її: показуйте або розповідайте щось цікаве. Наприклад, ви можете разом почитати нашу дитячу книгу з доповненою реальністю “Лілі, яка потоваришувала з вірусами та здійснила їхню найбільшу мрію”, що доступна онлайн:  https://issuu.com/knigolove/docs/lili_unicef - про вакцинацію.

    Якщо дитина плаче, заспокоюйте її.

    Не вимагайте, щоб дитина «була сміливою» і не присоромлюйте її, якщо вона боїться.

 Старші діти після уколу можуть зомліти – тому прослідкуйте, щоб хвилин 15 після нього вони посиділи на місці і не травмувалися.

 Після вакцинації:

      Приділяйте особливу увагу дітям після вакцинації і виконуйте інструкції лікаря, якщо з’являться будь-які реакції.

 Створено за матеріалами CDC: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/visit/index.html

 

розклад роботи твого лікаря

Подивитися