До Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз – 24.03.2017р.

За останній рік в Україні захворюваність на туберкульоз зросла на 8%.

Про це розповіла заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак.

"У порівнянні з 2015 роком ми вже маємо зростання на 8%. Фактори можуть бути різні. Одним з них є соціально-економічна криза, яка поглибилася через військовий конфлікт на сході країни", - сказала Оксана Сивак.

За даними МОЗ, тільки в східних регіонах країни до початку бойових дій проживало 15% виявлених та взятих на облік хворих на туберкульоз. З посиленням міграції населення через військові дії ситуація з виявленням та лікуванням туберкульозу опинилася на межі критичної.

Крім того, за останні роки, в Україні зростає захворюваність на мультирезистентні форми туберкульозу (стійкі форми до медпрепаратів - ред). З 2009 року кількість виявлених хворих із мультирезистентим туберкульозом зросла більше ніж вдвічі: з 3 482 осіб до 8440 у 2015 році.

В 2014 році Україна увійшла до пятірки країн із найбільшим тягарем мультирезистентного туберкульозу.

"Це є загрозою для сусідніх країн Європейського регіону, і така напружена ситуація і з туберкульозом може бути перешкодою на шляху до євроінтеграції. Станом на сьогодні, на жаль, ми залишаємося резервуаром інфекції для Європи, тому перш за все маємо боротися  заради здоров'я нашого населення, але й розуміти, що наші сусіди теж переймаються цією проблемою", - зазначила заступник міністра.

75% тих, хто вперше захворів на туберкульоз, - представники незахищених верств населення, 58,4 % із них - безробітні особи працездатного віку, 5% - особи без постійного місця проживання, 1% - особи, які повернулися із місць позбавлення волі. Серед уперше зареєстрованих хворих на туберкульоз 12,1 % становили хворі, які зловживають алкоголем, та 7% - споживачі ін'єкційних наркотиків.

До групи підвищеного ризику також належать медичні працівники і працівники пенітенціарних установ.

 

У той же час, значна частина хворих на ТБ - це звичайні громадяни України, серед яких лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти і т. д. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації з ТБ захворіти може кожен, незалежно від соціального статусу та рівня достатку, значить має бути настороженість щодо ТБ як у населення, так і у медичних працівників.

У порівнянні із 2015 роком у 2016 на туберкульоз захворіли відповідно 33 і 47 дітей віком до 1 року.

Яка ж стратегія боротьби із захворюванням на туберкульоз в Україні?

Питання протидії туберкульозу в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров'я і соціального розвитку.

На сьогодні в Україні діє закон "Про протидію захворюванню на ТБ" та затверджена Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ТБ на 2012-2016 роки.

Також у даний час під чіткою координацією МОЗ України здійснюється розробка концепції та заходів нової програми протидії ТБ на 2017-2021 роки.

Крім того, питання боротьби з ТБ є предметом міжнародних зобов'язань України у частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Зараз відбуваються на національному рівні консультації з підготовки відповідного пакету документів для впровадження кращих світових практик в Україні.

Враховуючи те, що Україна є активним членом Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні почнеться впровадження нової глобальної стратегії ВООЗ "Покласти кінець ТБ" та плану дій щодо боротьби з ТБ для Європейського регіону ВООЗ на 2016-2020 рр., які будуть узяті за орієнтир нової концепції і нацпрограми протидії захворюванню на ТБ у 2017-2021 роках.

Існуюча ж система надання протитуберкульозної допомоги з надмірною кількістю протитуберкульозних ліжок, орієнтована на концентрацію хворих в умовах стаціонару, не відповідає сучасним міжнародним практикам, економічно обтяжлива і не дозволяє забезпечити охоплення населення, насамперед із уразливих груп, доступними та якісними послугами з профілактики, виявлення, діагностики та лікування ТБ.

Який відсоток хворих на туберкульоз можна вилікувати?

Згідно із рекомендаціями ВООЗ необхідно вилікувати мінімум 85% хворих чутливим ТБ і 75% хворих із стійкими формами ТБ (МРТБ).

Однак, в Україні низька ефективність лікування серед вперше виявлених хворих на ТБ з позитивним мазком становить 62%, а серед хворих МРТБ - 34%, у зв'язку з неякісним проведенням контрольованого лікування (особливо на амбулаторному етапі), відсутністю системи формування прихильності до лікування та високим рівнем стигми, безвідповідального ставлення хворих до лікування.

Щорічно із 9 млн людей, яким ставили діагноз туберкульоз, 3 млн навіть не проходять лікування.

У відомстві відзначають, що шанси на одужання має кожен хворий. Проте у разі тривалих перерв у лікуванні у хворих можуть формуватися форми туберкульозу зі стійкістю майже до всіх протитуберкульозних препаратів.

У цьому році МОЗ ініційовано впровадження нових протитуберкульозних препаратів, які вже використовуються у світі та доведено їх ефективність (бедаквилін, деламанід, претоманід), які істотно скорочують терміни лікування і підвищать його ефективність (тривалість лікування із стійкістю 1,5-2 роки, у разі застосування нових протитуберкульозних препаратів - близько 9 місяців) і дадуть додатковий останній шанс на одужання хворих із стійкістю майже до всіх протитуберкульозних препаратів.

.Інформація із інтервю заступника міністра охорони здоровя Оксани Сивак та Звіту про захворювання на активний туберкульоз в Україні за 2016 рік.

Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

розклад роботи твого лікаря

Подивитися