ПРОФІЛАКТИКА СКАЗУ

Сказ належить до інфекційних природно-вогнищевих зооантропонозних захворювань вірусної етіології, з рановим механізмом передачі інфекції, ураженням центральної нервової системи.

Захворювання поширене на всіх континентах. Не існує території, яка вільна від сказу взагалі.

Останніми роками епідемічна ситуація з гідрофобії в Україні погіршала.

Щорічно реєструються від 2 до 5 випадків захворювань людей на сказ.

У червні 2016 р. у Дніпровському в м. Києві районі зареєстрований випадок смерті від сказу; громадянка була покусана власним собакою.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише у живому організмі, - у головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується у слинних залозах.

Джерелами сказу є дикі тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці, шакали), а також кажани. Небезпека цих тварин обумовлена наявністю в їх слині великої концентрації вірусу (у вовків - в 90-100%, лисиць - в 80-90%, собак і кішок - в 50%).

Сказ - ранова інфекція, при якій зараження найчастіше відбувається при укусі. У повсякденному житті можуть мати місце випадки зараження при послинені пошкоджених шкірних покривів і слизових оболонок людини хворими на сказ тваринами при розробці туш тварин, контакті із забрудненою слиною шкірою.

Хворі на сказ тварини виділяють вірус із слиною вже у останні дні інкубаційного періоду - за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від багатьох чинників: місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності та дози, стану організму людини або тварини.

Вірогідність зараження при укусах хворими собаками становить 14%, лисицями - до 30%, вовками - 70%.

Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).

У людини інкубаційний період може тривати в середньому 30-90 днів, найкоротший - 7 днів. Враховуючи те, що вірус у слині з'являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, спостереження за тваринами, що нанесли укуси людям, проводиться в 10-денний термін.

Прояви сказу у тварин: що повинно насторожувати?

У хворих на сказ тварин вірус починає виділятися зі слиною за 3-5 днів до появи клінічних ознак сказу і виділяється протягом усього захворювання. Це дуже важливо, тому в момент контакту з твариною вона може бути ще зовні здоровою, але вже заразною. Крім того, можливі атипові форми, при яких збудження і гідрофобія слабо виражені або відсутні, тобто сказ може протікати в стертій або навіть безсимптомній формі.

Повинні насторожувати незвичайні зміни поведінки тварини. Мирна, ласкава кішечка починає проявляти незрозумілу агресію, стає злою. Вночі вона накидається на господаря або підіймається на висоту (шафа) і кидається зверху на людину. У той же час дикі тварини, навпаки, проявляють незрозумілу дружелюбність. Наприклад, скажена лисиця втрачає властиву їй обережність і сміливо підходить до людини.

Ознаки сказу у собак. Сказ у собак може перебігати у вигляді буйної і тихої (атипової) форми.

Буйна форма. Сказ буйної форми у собак триває 6-11 днів і проявляється трьома послідовними стадіями. 1. Продромальная стадія (меланхолійна) займає 2-3 дні.

Для неї характерна зміна поведінки собаки, яку неуважний господар нерідко не помічає. Собака стає апатичною, уникає людей, ховається у темному місці, не відгукується на поклик. З'являються хапальні рухи пащею (наче ловить мух), утруднюється ковтання, відзначаються блювання і слинотеча. 2. Стадія збудження (маніакальна) триває близько 3 днів.

Сказ у собак в цю стадію проявляється агресією. Собака сміливо нападає навіть на зграю собак, на людину (в тому числі і на господаря). Тварина люто гризе оточуючі його предмети (залізо, палиці, ганчірки). Кусає настільки сильно, що іноді ламаються зуби і навіть щелепи. Якщо собаці вдається втекти, то вона пробігає велику відстань (50 км і більше), по шляху кусаючи і заражаючи інших тварин і людей. Характерно, що скажений собака нападає мовчки, без попереджувального гавкоту. 3. Стадія паралітична (депресивна) за тривалістю не перевищує 4-5 днів.

Сказ у собак в цю стадію характеризується прогресуючими паралічами гортані (неможливість проковтнути воду і корм), задніх кінцівок (хиткість ходи, а потім волочіння заду при ходьбі). В кінці собака впадає у кому і гине.

Тиха форма Сказ тихої (атипової) форми у собак триває 2-4 дні. Хвора собака поводиться спокійно, без проявів агресії, апетит збережений. Відзначається параліч нижньої щелепи, глотки і задніх кінцівок. Іноді у господаря складається хибне враження, що тварина придушена кісткою. При спробі витягти неіснуючу кістку людина може заразитися сказом.

Успішне вирішення проблеми боротьби зі сказом тварин може бути здійснене лише при спільній взаємодії населення з відомчими службами: ветеринарною, лікувально-профілактичною, санітарно-епідеміологічною, комунальною, службою лісового господарства, з органами внутрішніх справ та іншими.

Головним завданням лікувально-профілактичної служби є надання якісної антирабічної допомоги постраждалим від укусів тваринами.

Необхідно пам'ятати, що тварин, які нанесли укуси, необхідно ізолювати і проводити за ними 10-денний ветеринарний нагляд.

Категорично забороняється знімати шкури із тварин, підозрілих на захворювання, і полеглих. Шкури спалюють або закопують на глибину до 2 метрів.

Постраждалі від укусів, ослинення та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні негайно звернутися за медичною допомогою в травматологічні пункти або хірургічні кабінети закладів охорони здоров`я для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації.

При можливості необхідно самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70-градусним спиртом або 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря.

Для лікувально-профілактичної імунізації застосовується антирабічна вакцина та імуноглобулін, які використовуються у відповідності до діючих директивних документів. Курс імунізації складається із 6 ін’єкцій антирабічної вакцини. Імуноглобулін додатково призначається при тяжких укусах.

У Дніпровському районі міста Києва функціонують 2 антитирабічних кабінети за адресами:

вул. Митрополита Андрея Шептицького, 5; тел. 517 – 73 – 63; вул. Петра Запорожця, 26; тел. 512 – 30 – 68.

Додаткова інформація у районного позаштатного фахівця - рабіолога

Філонової Лариси Григорівни, тел. 550 – 96 – 79.

Районний позаштатний інфекціоніст А.П. Мітлошук.

Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

 

розклад роботи твого лікаря

Подивитися