Хвороба викликана вірусом Коксаки!

Останнім часом у інформаційному просторі нашої країни з’явилися повідомлення про хворобу, що викликана вірусом Коксаки. Часто виникнення цієї інфекції пов’язують із відпочинком на популярних літніх курортах, зокрема Туреччини.

Що це за хвороба? Звідки вона? Яку небезпеку вона несе нам? Велика кількість питань виникає внаслідок великої кількості інформації, яка часом має суперечливий характер.

Перш за все, слід сказати, що ця інфекція не є новою для нашої країни. Відомі синоніми цього захворювання: „рука-нога-рот”, бостонська лихоманка, бостонська екзантема, літній грип, кишковий грип, епідемічна міальгія, герпангіна.

Лікарям відомо більше 100 різновидів таких вірусів, які відносять до роду ентеровірусів. Рід ентеровірусів включає також і збудників поліомієліту, кишкового вірусу ЕСНО.

Віруси Коксаки і ЕСНО розповсюджені на всіх континентах і у всіх країнах світу, особливо у країнах з помірним і субтропічним кліматом, до яких належить і Україна, і Туреччина.

Вірус добре почувається у вологому середовищі. Саме з цієї причини великі спалахи захворювань пов’язані з водою (аварії в системі водопостачання, публічні басейни). Вірус Коксаки зберігає свої властивості у воді, на харчових продуктах тривалий час до 20-100 днів. На побутових речах (іграшки, посуд, меблі) при кімнатній температурі не гине протягом тижня. Вірус добре переносить низькі температури, заморожування до -700 витримує роками. Вірус чутливий до високих температур. При +600 гине протягом 30 хвилин. При температурі кип’ятіння гине миттєво.

Ентеровіруси викликають як поодинокі випадки захворювання, так і спалахи у цілому регіоні, або навіть епідемії, що охоплюють цілі країни. Випадки захворювання реєструються у будь-яку пору року, але існує літньо-осіння сезонність, коли кількість хворих значно зростає. Частіше хворіють діти до 3-х років.

Джерелом хвороби для оточуючих є хвора людина або вірусоносій. Хвора людина (вірусоносій) виділяє вірус із носоглотковим слизом і слиною (кашель, чхання), із калом і сечею. Вірус Коксаки може потрапити до організму різними шляхами, що робить цю інфекцію високо заразною і схильною до виникнення великих спалахів і епідемій.

Шляхи інфікування: повітряно-краплинний, контактний і фекально-оральний. Вірус зі слиною, калом, сечею потрапляє на побутові речі, у водойми, в т.ч. басейни, питну воду або продукти харчування при недотриманні правил гігієни.

Інкубаційний період, від моменту зараження перших проявів хвороби триває від 2-х до 10-ти днів, частіше 3 - 6 днів.

Варіанти перебігу хвороби можуть бути від стертих безсимптомних до важких, із ускладненнями.

Захворювання, що викликані вірусом Коксаки можуть мати різноманітний перебіг. Для нього характерно декілька синдромів. У частини хворих буває лише один синдром, у інших – різні їх комбінації.

Типові синдроми хвороби, що викликана вірусом Коксаки: синдром інтоксикації, герпетична ангіна, висип „рука-нога-рот”, епідемічна міальгія, серозний менінгіт.

Синдром інтоксикації: гострий початок із температури до 38-400С, головний біль, загальна слабкість, відсутність апетиту, почервоніння слизових оболонок зіву, глотки.

Герпетична ангіна: так називають прояви ентеровірусного стоматиту. На слизових оболонках м’якого піднебіння, дужок, язичка, щік, губ десен з’являються папули і пухирці діаметром до 4 мм, які швидко (3-4 дні) перетворюються на виразки.

Синдром „рука – нога - рот” (інша назва: бостонська екзантема) – інфекційний висип, що частіше розташований навколо рота, долонях і стопах. Висип має вигляд невеликих (до 3 - 4 мм) папул, що з часом (через 2 - 3 дні) трансформуються у пухирці, закінчується -пластинчатим лущенням. Висип часто супроводжується свербінням, іноді доволі інтенсивним.

Епідемічна міальгія: біль у м’язах гострого характеру, нападами тривалістю до кількох хвилин. Частіше вражаються міжреберні м’язи і м’язи живота.

Серозний менінгіт: найбільш важкий синдром, що може виникнути при ентеровірусній інфекції. Гострий початок із високої температури, сильного головного болю. Виникає блювота, яка не пов’язана із прийомом їжі, не приносить полегшення.

Як лікувати? Спеціальних ліків від вірусу Коксаки не існує. Легкі і середньоважкі неускладнені форми можна лікувати у домашніх умовах. Хворому потрібний ліжковий режим до нормалізації температури. Необхідно пити достатню кількість рідини. Харчування повинно бути, таким що легко засвоюється. У приміщенні, де перебуває хворий, треба створити комфортний мікроклімат: провітрювання і зволоження повітря.

Жарознижувальні препарати потрібні при тривалій лихоманці, болю у м’язах. Потрібно слідкувати за гігієною ротової порожнини: полоскання содовим розчином, настоєм ромашки, шавлії. При наявності виразок можна застосовувати антисептичні препарати (стоматидин, гексорал) і анестетики (розчини і гелі, що містять лідокаін).

Важкі форми і симптоми, що можуть свідчити про розвиток менінгіту (виражений головний біль, блювота) потребують термінової госпіталізації в інфекційне відділення лікарні.

Профілактика. Хворого бажано ізолювати від оточуючих у окрему кімнату. В кімнаті, де перебуває хворий, проводити вологе прибирання, провітрювання. Регулярно мити руки. Для хворого виділити окремий посуд, який треба обробляти дезрозчинами або кип’ятити. Під час спалаху захворювання уникати скупчення великої кількості людей, не купатися у забруднених водоймах, припинити відвідувати публічні басейни.

Районний позаштатний інфекціоніст Т.І.Козарева

Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва

розклад роботи твого лікаря

Подивитися