Державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

Чи знаєте Ви, що високий артеріальний тиск значно підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, мозковий інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність, призводить до враження судин й очей.   У людей з високим тиском у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів — порушення мозкового кровообігу.

Саме тому держава разом з медичною спільнотою  закликає громадян не займатись самолікуванням, а відвідувати лікаря не лише для контролю власного стану здоров'я, а й для можливості заощадити на лікуванні. Експерти МОЗ певні: доступна ціна на ліки стане запорукою не лише більш системного лікування хворих на гіпертонію, але й збільшення кількості тих пацієнтів, які приймають ефективні гіпотензивні препарати саме за рекомендацією лікаря. Це, переконані фахівці, дозволить знизити смертність від ускладнень гіпертонічної хвороби, зокрема, інсульту. Тому, Кабінетом Міністрів України прийнято рішення від 25.04.2012 №340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Що таке, референтні ціни – це договірні, узгоджені єдині ціни на однотипні ліки різних виробників, з урахуванням реімбурсації (системи відшкодування державою вартості лікування для населення).

Для формування ціни за основу взято середню потребу добового прийому для конкретної хімічної форми (молекули) лікарського засобу згідно з уніфікованим клінічним протоколом первинної, екстреної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги  при артеріальній гіпертензії.
Цей підхід дав можливість визначати ціну вказаних антигіпертензивних препаратів різних виробників у різних дозуваннях кожної таблетки та упаковки до середньої ціни антигіпертензивних препаратів закордонного  і вітчизняного виробництва з науково доведеною клінічною ефективністю, які випускаються за ліцензією.

Метою впровадження механізмів референтного ціноутворення на даному етапі є:

1. Недопущення подальшого невиправданого завищення цін на лікарські засоби в сегменті соціально значущих ліків для лікування артеріальної гіпертензії.

2. Розширення економічної доступності сучасних генеричних препаратів для більшості пацієнтів з діагнозом «гіпертонічна хвороба» і, в першу чергу, для малозабезпечених та соціально незахищених громадян.

3. Формування основи для подальшого впровадження державної системи реімбурсації шляхом апробування її ключових складових в реальних ринкових умовах.
Кінцева ж мета - це зміцнення здоров'я наших громадян, формування повноцінної системи реімбурсації і зміцнення позицій держави як повноправного гравця на фармацевтичному ринку.
Відпускаються препарати тільки за рецептом лікаря!

Рецепти виписуються хворому за наявності відповідних показань з обов’язковим  записом про призначення лікарського засобу чи виробів медичного призначення в медичній документації.  Для цього пацієнт повинен бути обстеженим  для підтвердження у нього наявності артеріальної гіпертензії. Тому запрошую всіх відвідати Вашого сімейного лікаря або дільничного терапевта щоб з’ясувати рівень свого артеріального тиску.

Запам’ятайте - Хворобу краще попередити, ніж лікувати її ускладнення.

Довідково: В Україні зареєстровано понад 12 млн. осіб, хворих на артеріальну гіпертензію. З них систематичне лікування отримують лише 14%, періодично приймають лікарські препарати 35%. Усі інші звертаються до них тільки для того, щоб угамувати біль. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 млн. українців.

 

розклад роботи твого лікаря

Подивитися