Чому необхідно проходити вакцинацію?

Імунізація є одним з найуспішніших та ефективніших за вартістю медико-санітарних заходів. Вона дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті. Імунізація захищає людей від таких хвороб, як дифтерія, кір, коклюш, пневмонія, поліомієліт, краснуха та правець, грип, менінгіт і рак (рак шийки матки і печінки).

Сьогодні рутинна (гарантована державою) вакцинація в Україні здійснюється проти десяти хвороб: туберкульозу, дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гепатиту В та Hib-інфекції.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 24,7% смертей спровоковані інфекційними захворюваннями. Якщо говорити про дитячу смертність, то такі недуги спричиняють уже 63% смертей.
Україна - єдина країна на пострадянському просторі, яка впровадила та зберегла обов'язковість спостереження за дитиною в поствакцинальний період. У цьому аспекті важливі й догляд медика, пильна увага батьків та ретельне дослідження причин, якщо в поствакцинальний період у дитини проявилися якісь незвичайні реакції організму.

Імунізація є невід'ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб.
Проте, навіть сьогодні більше 22 мільйонів дітей грудного віку не проходять повну вакцинацію, і більше 1,5 мільйонів дітей у віці до п'яти років помирають від хвороб, які можна запобігати за допомогою існуючих вакцин.
За поширеністю серед усіх хвороб серед дітей віком від 0 до 17 років в Києві інфекційні хвороби займають 7 місце, а серед вперше зареєстрованих в житті хвороб - 3 місце після захворювань органів дихання та хвороб шкіри.
Успішність імунопрофілактики підтверджується відсутністю випадків захворювання новонароджених на правець, зниженням захворюваності порівняно з періодом до щеплень у Києві на дифтерію в 88,8 разу, кір - у 598,1 разу, кашлюк - у 64 рази. Слід зазначити вплив імунізації на захворювання на краснуху, яка з початку її проведення зменшилася в 13,6 разу. Щеплення дітей до одного року проти гепатиту В також позитивно впливає на захворюваність, яка останніми роками знизилася вдвічі.
В Україні за період 2011-2012 рр.. на кір захворіло більше 12 тис. людей, що у майже у 80 разів більше в порівнянні з попередніми роками. За останній рік захворюваність на коклюш зросла майже у 3 рази. За останні 3 роки померло від коклюшу 3 дитини у віці до 1 року.
Після введення Hib-вакцинації знизилися показники смертності дітей від гнійного менінгіту в 2 рази і від пневмоній в 1,5 рази, однак захворюваність залишається доволі високою. Наприклад, у 2011 році від гнійного менінгіту померло 57 дітей, від пневмонії - 95 дітей у віці 0-17 років. З літератури відомо, що 15% гнійних менінгітів та 60% пневмоній викликається пневмококом, вакцина від якого зареєстрована в Україні і поступово впроваджується для застосування у групах ризику.
У Європейських країнах захворюваність на вірусний "гепатит В" в 10-15 разів нижче, ніж в Україні. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, стратегія захисту проти окремих інфекцій, зокрема й гепатиту В, передбачає проведення обов'язкової імунізації дітей ще на першому році життя. До 2011 року більшість країн світу, а саме 171 країна, включили вакцинацію проти гепатиту В до Національних календарів щеплення. Відомо, що в 10% вірусний гепатит В переходить в хронічний, але у дітей до 1 року - в 70%-90% випадків. Хронічний вірусний гепатит В переходить в 350 разів підвищує ризик життєво небезпечних уражень печінки (цироз та рак печінки) через 10-15 років. Усім цим хворобам можна запобігти саме завдяки вакцинації.
У наступне десятиліття близько 8 млн дитячих життів в Україні буде врятовано за рахунок імунопрофілактики, прогнозує міністерство охорони здоров'я України. Вже зараз в Україні реєструється зниження керованих інфекцій, таких як дифтерія (з 0,74 на 100 тис. населення у 2000 році до 0,01 у 2012-му), гепатит В (з 18,77 до 3,73), туберкульоз органів дихання (з 73,56 на 100 тис. населення у 2006 році до 57,23 у 2012-му).

Що таке імунізація?


Імунізація допомагає захистити Вас від інфекційних захворювань. А також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії. У більшості випадків імунізація проходить у вигляді ін'єкцій. Препарат, який вводитися називається вакцина, а процес вакцинацією або імунізацією.
У вакцині, як правило, міститься невелика кількість ослаблених або мертвих форм мікроогранізмов або вірусів, які викликають захворювання. Такого кількість не достатньо для розвитку захворювання в дійсності. Але його цілком достатньо для формування відповіді імунної системи, при якому виробляються антитіла. Згодом антитіла зможуть розпізнавати і атакувати подібні мікроорганізми або віруси при попаданні в організм.
Іноді вакцинація не запобігає захворюванню повністю, але сприяє більш легкому його течією. Одні вакцинації робляться тільки один раз. Інші вакцинації проводяться в кілька етапів.
Більшість працівників охорони здоров'я, дослідників у галузі медицини і професійних медичних організацій рекомендують дітям проходити вакцинацію. Вакцинація запобігає виникненню інфекційних захворювань, проти яких часто не існує лікування. В результаті такі захворювання можуть призводити до ускладнень і навіть настання смерті.
Для деяких людей існують протипоказання для вакцинації або, ж імунітет у них після щеплення не розвивається. Єдиним захистом таких людей від інфекційних захворювань може бути вакцинація інших людей. За умови якщо інші люди проходять вакцинацію, захворювання стає менш поширеним.
Організм реагує на вакцинацію, як правило, добре і якщо незначні ускладнення і виникають, то тривають вони не довго. Важкі ускладнення після вакцинації трапляються вкрай рідко.
У рідкісних випадках працівники охорони здоров'я можуть рекомендувати пройти вакцинацію пізніше:
- При виникненні сильних алергічних реакцій на вакцину або її компоненти в минулому.
- Серйозні захворювання, наприклад, важка блювота і /або діарея (у разі підозри зневоднення організму), пневмонія, бронхіт або важкі напади астми. Але дитина із захворюванням в легкій формі, таким як, застуда, легка діарея, незначні інфекційні захворювання вух або лікування антибіотиками, може проходити вакцинацію.

Чому необхідно проходити вакцинацію?


? Імунізація може захистити Вас і Вашу дитину від небезпечних захворювань, а також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії.
? Пройти імунізацію набагато легше, ніж лікувати захворювання. Так, вакцини можуть викликати серйозні побічні ефекти, але в дуже рідкісних випадках.
? Вакцинація також необхідна для прийому на роботу або для поїздок в інші країни. Запитайте у лікаря щодо необхідності вакцинації як мінімум за 6 місяців до від'їзду.
? Жінці, яка планує завагітніти, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо імунізації. Ті, хто проживають з вагітною жінкою, також повинні проконсультуватися з лікарем про доцільність вакцинації.

Вагітні жінки також можуть проходити вакцинацію, виключаючи такі:
- Вакцинація проти вітряної віспи.
- Вакцинація проти папіломавірусу людини.
- Вакцинація проти кору, паротиту, краснухи (КПК)
- Вакцинація проти грипу назальним спреєм (FluMist).
- Вакцинація проти натуральної віспи.

Якщо у Вас виникли питання або сумніви щодо безпеки вакцинації, проконсультуйтеся у лікаря про доцільність вакцинації.

  Джерело: https://health.kievcity.gov.ua/content/vash-zahyst--imunizaciya.html

розклад роботи твого лікаря

Подивитися